Camera de Comerţ şi Industrie în parteneriat cu FinComBank a organizat cea de-a doua ediţie a forumului de afaceri „Acces la finanţare din programele internaţionale”.
CREDITE EFICIENTE CU COMPONENTA DE GRANT AU FOST PREZENTATE COMUNITĂŢII DE AFACERI DIN NORDUL ŢĂRII.
Oportunităţi de finanţare pentru sporirea capacităţii de export, accesul la creditare prin liniile de creditare cu garanţie de stat acordate de instituţii financiare internaţionale, Oportunităţi de finanţare în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, precum şi alte instrumente accesibile comunităţii de afaceri au fost prezentate la forum pe data de 1 decembrie, la Bălţi. La forumul de afaceri au fost prezenţi mai mult de 260 de participanţi, veniţi din peste 15 oraşe ale Republicii Moldova.
Consultanţi şi experţi ai instituţiilor financiare naţionale şi internaţionale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Directoratul Liniilor de Credit de pe lângă Ministerul Finanţelor, Unitatea de Implementare a proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivităţii PAC, programul IFAD, CPIU-IFAD Moldova au discutat cu participanţii despre strategii şi algoritmul necesar de aplicare la finanţare eficientă externă. Participanţii forumului de afaceri au avut ocazia să discute direct cu reprezentanţii programelor de creditare şi finanţare, atât naţionale, cât şi internaţionale.
„Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova sprijină agenţii economici interesaţi de dezvoltarea afacerii. În cadrul forumului „Acces la finanţare din programele internaţionale” oamenii de afaceri au aflat direct de la sursă cum pot beneficia de finanţare, un lucru indispensabil pentru dezvoltarea unui business de succes.”, susţine Sergiu Harea, preşedintele CCI a RM.
Forumul de afaceri a fost organizat la iniţiativa şi cu suportul FinComBank, care deţine în portofoliul său o serie de pachete de creditare destinate IMM-urilor, exportatorilor, având inclusiv şi componenta de grant.
„Principiul prudenţei predomină în politica de creditare a FinComBank, acesta fiind aplicat atât în interesul clienţilor băncii, cât şi a investitorilor băncii. În consecinţă, FinComBank este apreciată drept banca cu cel mai performant şi de calitate portofoliu de credite. Aşadar, în procesul de creditare a unei companii contează în primul rând analiza atentă şi profundă a nevoii de creditare a companiei, astfel încât creditul fiind alocat să contribuie cu adevărat la dezvoltarea acesteia.” declară Victor Hvorostovschii, preşedintele comitetului de conducere al băncii FinComBank.
Forumul de afaceri este o platformă de comunicare şi informare despre cele mai eficiente surse şi condiţii de finanţare, acordarea granturilor, programe de susţinere şi dezvoltare a businessului desfăşurate în Republica Moldova, precum şi condiţiile de participare la programe consultative.
Forumul de afaceri „Acces la finanţare din programele internaţionale” este la a 2-a ediţie, la care au fost prezenţi mai mult de 260 participanţi. Prima ediţie a fost organizată în Comrat, UTA Gagauzia. FinComBank îşi propune să continue această serie de evenimente pentru a spori capacităţile producătorilor din Republica Moldova.
Despre FinComBank:
FinComBank a fost înfiinţată în anul 1993 este una din băncile comerciale universale lider din Republica Moldova. FinComBank oferă un spectru larg de servicii bancare corporative, investiţionale şi de asigurare atât cetăţenilor locali, cât şi persoanelor străine. Printre clienţii FinComBank se numără persoane fizice, businessul micro, mic şi mijlociu, la fel şi întreprinderile mari, care reprezintă toate sectoarele de bază a economiei ţării. Pe parcursul mai multor ani banca are o colaborare de succes cu Banca Mondială, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (European Fund for Southeast Europe), Corporaţia pentru investiţii străine private (Overseas Private Investment Corporation (OPIC), FinComBank este membru al Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (IFAD), al Proiectului de Investiţii şi Servicii Rurale (RISP), precum şi al Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii, faza I şi II (PACI, PACII).
Despre Camera de Comerţ şi Industrie:
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova este instituţia abilitată să susţină şi să reprezinte interesele în ansamblu ale membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri din RM în relaţiile cu organele guvernamentale, cercurile de afaceri străine şi sistemul relaţiilor economice internaţionale.