// Новости и пресса / Новости / Внимание, новые кибератаки и мошенничество!

Новости

08.05.2020

Внимание, новые кибератаки и мошенничество!

Внимание, новые кибератаки и мошенничество!

Уважаемые клиенты!

Pe fondul intensificării utilizării mijloacelor de plată electronice în contextul situaţiei epidemiologice curente se înregistrează şi o activitate a tentativelor şi fraudelor de tip “social engineering" asupra utilizatorilor mijloacelor şi instrumentelor de plată electronice. În contextul fraudelor înregistrate la începutul lunii aprilie a anului curent,  pe piaţa cardurilor de plată din Republica Moldova a fost identificată la nivel internaţional o nouă campanie de atacuri cibernetice, lansate de către grupare de criminalitate cibernetică care utilizează troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot).

Din versiunile identificate, troianul vizează preponderent clienţii organizaţiilor din domeniul financiar-bancar, iar într-o măsură mai redusă, Qbot a vizat şi clienţi ai organizaţiilor din domeniul tehnologic, comercial şi al telecomunicaţiilor. De obicei, campania a afectat clienţii unor platforme care utilizează servicii de internet-payments prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) şi nu prin aplicaţii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat să sustragă credenţiale de acces pentru platforme specifice a companiilor financiar-bancare şi serviciilor de e-mail şi date financiare. Aceste mesaje pot avea fie un link în conţinut, fie un ataşament de tip .zip, prin care se descarcă troianul şi se realizează infectarea dispozitivului.


Aşadar, pentru a limita riscul de infectare cu troianul bancar Qbot, recomandăm clienţilor noştri respectarea următorilor măsuri de precauţie:
! Utilizarea de soluţii anti-virus şi actualizarea constantă a semnăturilor deţinute;
! Evitarea deschiderii ataşamentelor sub forma de arhivă dacă provenenţa acestora este incertă şi dacă nu au fost verificate în prealabil cu soluţii de detecţie anti-virus;
! Evitarea accesării ataşamentelor, link-urilor sau imaginilor nesolicitate, primate de la adrese de e-mail suspecte;
! Actualizarea sistemului de operare şi evitarea utilizării sistemelor de operare care nu mai primesc support din partea producătorului;
! Notificarea băncii atunci când clientul observă tranzacţii financiare care nu aparţin acestuia;
! Dezactivarea executării manual a unor routine din MS Office (macro-uri);
! Modificarea parolelor de access în cazul în care acestea sunt compromise.


Fiţi vigilenţi şi protejaţi-vă banii şi datele personale!

În situaţia în care suspectaţi că terţe părţi au folosit în mod fraudulos contul dumneavoastră sau pentru raportarea oricăror incidente privind securitatea informaţiilor contactaţi Сall Centrul Băncii prin telefon (022) 269999 sau utilizaţi chat-ul pe site-ul nostru fincombank.com.

Cu respect,
Echipa FinComBank

 

//Другие новости