// Для твоего бизнеса / FinComBusiness / Мнение эксперта / Serghei Ceban, Şef Secţie Microcreditare şi Şef adjunct Direcţie Retail: Elaborând o ofertă, ne gândim la persoana care stă în spatele cifrelor

Serghei Ceban, Şef Secţie Microcreditare şi Şef adjunct Direcţie Retail: Elaborând o ofertă, ne gândim la persoana care stă în spatele cifrelorSerghei CEBAN: Elaborând o ofertă, ne gândim la persoana care stă în spatele cifrelor, la ce poate fi important pentru el şi ce îi va aduce plus valoare din colaborarea noastră


Indiferent de suma sau scopul creditului, agricultorii sunt mereu în mişcare, deciziile sunt luate foarte rapid şi, cu siguranţă, în colaborare cu banca, aceştia apreciază mult viteza de luare a deciziei şi simplitatea în procesul de lucru şi în produsele creditare, susţine Serghei Ceban, Şef Secţie Microcreditare şi Şef adjunct Direcţie Retail, FinComBank, în interviul acordat pentru Agroexpert.

- Care sunt întreprinderile micro despre care se vorbeşte în ultima perioadă?
- Există o clasificare statistică a întreprinderilor micro, dar, pentru a aduce claritate, am să specific cine sunt clienţii care solicită un credit pentru dezvoltarea afacerii prin programul de microcreditare în cadrul FinComBank. Doresc să încep cu faptul că această categorie de antreprenori pot beneficia de credite de la 5.000 de lei până la 3.000.000 de lei de la Bancă, respectiv avem un spectru mare de clienţi care se încadrează în sumele menţionate, din acest motiv o mare parte sunt producători casnici care au experienţă în gestionarea unei mici gospodării, văd potenţial în ceea ce fac şi au nevoie de resurse pentru a transforma munca zilnică într-o afacere profitabilă.
O altă categorie des întâlnită sunt Gospodăriile Ţărăneşti care prelucrează de regulă nu doar terenurile proprii, ele au o diversificare a culturilor agricole şi au necesitatea fie de a achiziţiona primele unităţi de tehnică agricolă, fie doresc să-şi modernizeze parcul existent, fie pentru suplinirea mijloacelor circulante în sezonul curent.
Indiferent de suma sau scopul creditului, aceşti antreprenori sunt mereu în mişcare, deciziile sunt luate foarte rapid şi, cu siguranţă, în colaborare cu banca, aceştia apreciază mult viteza de luare a deciziei şi simplitatea în procesul de lucru şi în produsele creditare.


- Dacă tot aţi menţionat despre creditarea întreprinderilor micro, care sunt dificultăţile cu care se confruntă la accesarea unui împrumut?
- Dilema multor antreprenori când vine vorba despre accesarea unui credit este de regulă lipsa gajului. Un agricultor care investeşte în tehnică agricolă sau o mică gospodărie care este la început de cale, de regulă, nu deţine bunuri imobile cu o valoare suficientă, pentru a acoperi necesităţile de finanţare. Cu experienţă în domeniul agricol şi un dialog continuu cu agricultorii, am elaborat o serie de produse creditare care nu presupun acoperirea cu gaj. Suma neacoperită poate ajunge până la 1.000.000 de lei. Astfel, posibilităţile de finanţare sunt limitate doar de necesităţile afacerii şi de capacităţile financiare a acesteia.
Cel mai mare avantaj care îl oferă accesarea unui credit fără gaj material constă în minimizarea timpului de acces la resurse financiare. Adesea se confundă viteza de primire a unui răspuns pozitiv cu timpul când nemijlocit agricultorul are banii în contul său bancar şi poate efectua achitările planificate. Lipsa gajului înlătură o serie de procese necesare de parcurs. Astfel, banii ajung în cont exact după semnarea contractului de credit.


- Sunt şi dezavantaje la creditarea fără gaj?
- Nu sunt, sigur dacă le putem numi exact dezavantaje, deoarece fiecare tranzacţie se face individual, reieşind din necesitatea clientului, iar existenţa unui gaj solid poate fi un argument forte al antreprenorului atunci când acesta negociază suma sau rata dobânzii la credit. De asemenea, unele oferte creditare fără gaj merg mână în mână cu un şir de condiţii cum ar fi de exemplu un termen maxim limitat, în cazul agriculturii poate fi vorba despre unul sau două sezoane agricole sau creditele fără gaj pot fi acordate doar pentru mijloace circulante. În cazul ofertelor de la FinComBank, am hotărât să nu limităm antreprenorii în scopuri sau termen limită şi să punem accent mai mult pe nevoile curente ale afacerii. Respectiv, suma de până la 1.000.000 de lei fără gaj poate fi accesată atât pentru mijloace circulante, cât şi pentru mijloace fixe cu un termen maxim de până la 60 de luni.

- Cât de complicată este procedura de accesare a unui credit de către un agricultor?
- În agricultură resursele financiare la tipul potrivit adesea sunt analogice condiţiilor meteorologice favorabile şi, pentru a simplifica procesul de accesare a unui credit, avem o echipă de profesionişti care în orice moment este gata să se apropie acolo unde este amplasată afacerea şi să obţină informaţia necesară, pentru a da un răspuns cât mai rapid potenţialului client. Astfel, agricultorul nu are nevoie de pregătirea unui pachet voluminos de acte sau a unui plan de afaceri pentru următorii ani.- FinComBank ia în calcul specificul sezonier în domeniul agriculturii?
- Ne-am adaptat cu uşurinţă acestui specific şi aceasta se reflectă în graficul flexibil de achitare, care se elaborează împreună cu agricultorul în funcţie de schema afacerii, şi aici vorbesc nu doar de tipul de culturi, dar şi de planurile şi capacităţile de păstrare a producţiei. În unele cazuri este vorba şi despre procesarea acesteia şi vânzarea ulterioară. Discutarea şi luarea în calcul a acestor detalii permit oamenilor de afaceri să se focuseze pe procesele cu adevărat importante şi, într-un final, să fie satisfăcuţi de colaborarea cu FinComBank.

- Ne puteţi da exemple de business case-uri, din practica dumneavoastră, care au ajutat substanţial clientul să-şi dezvolte afacerea într-un ritm accelerat şi să se bucure de un adevărat succes?
- Cunosc mulţi antreprenori din domeniul agricol care datorită finanţării din partea FinComBank au reuşit să optimizeze unele procese legate de insuficienţa braţelor de muncă sau, datorită înnoirii parcului de tehnică agricolă, au reuşit să-şi îmbunătăţească cifra de afaceri prestând servicii agenţilor economici din regiune.
De fapt, ce aş dori să menţionez este că unul din scopurile Băncii este să crească alături de clienţii săi şi anume din acest motiv suntem gata să prestăm toată gama de servicii bancare agricultorului şi suntem deschişi pentru un dialog cu fiecare fermier, indiferent de volumul afacerii şi etapa de dezvoltare, cu atât mai mult dacă luăm în calcul greutăţile prin care am trecut în ultima perioadă. Suntem siguri că putem să atingem obiectivele propuse doar împreună şi suntem gata să susţinem orice idee care va aduce plus valoare.


- Domnule Ceban, de ce ofertă pot beneficia întreprinderile micro?
- Acum, oferim posibilitatea de a obţine o finanţare de până la 1.000.000 de lei, fără gaj, pentru a încuraja clienţii noştri să-şi dezvolte sau să-şi extindă afacerea în domeniul agriculturii. Banii pot fi folosiţi pentru diferite necesităţi inclusiv refinanţarea creditelor active de la alte instituţii financiare.
Cu oferta specială de la FinComBank, clienţii beneficiază de: decizie rapidă; termen până la 60 de luni pentru mijloace fixe şi până la 36 de luni pentru mijloace circulante; finanţare până la 100% din valoarea investiţiei; oportunitatea de a beneficia de subvenţii; vacanţă de plată la achitarea creditului.


- În acest context, ce rol joacă echipa FinComBank în oferirea finanţării?
- Fiecare fermier are parte de o abordate individuală, pentru că Banca preţuieşte oamenii şi încurajează afacerile din domeniul agricol şi nu numai. FinComBank are o echipă dedicată, flexibilă, mobilă şi cu experienţă, care se adaptează la necesităţile clientului şi vine în întâmpinarea lui cu soluţii concrete. Activitatea fiecărui membru al colectivului constă atât în comunicarea deschisă şi personalizată cu antreprenorul, vizita în teritoriu, acumularea informaţiei vizavi de situaţia actuală - experienţele, planurile şi aşteptările lor, oferirea soluţiei optime de finanţare, semnarea contractului de creditare, precum şi comunicarea ulterioară cu clienţii pe parcursul întregului termen de finanţare. Aceasta presupune că suntem mereu alături şi gata să reacţionăm promt la orice solicitare şi chiar să anticipăm necesităţile agricultorilor prin oferirea serviciilor simple şi de calitate.