// Для твоего бизнеса / FinComBusiness / Клиенты / Предприниматель Калистру Руслан: Сельскохозяйственный бизнес начался с 3 га земли и вырос до 195 га пашни

Предприниматель Калистру Руслан: Сельскохозяйственный бизнес начался с 3 га земли и вырос до 195 га пашниAstăzi, vom face cunoştinţă cu noul erou al campaniei #FinComBusiness - preţuim oameni, încurajăm afaceri, Calistru Ruslan, şi povestea unei afaceri profitabile în domeniul agricol.


În 2015, antreprenorul şi-a deschis afacerea în s. Ciuciulea, r-nul Glodeni, având un teren de 3 ha, iar acum G.T. „Calistru Ruslan Serghei” prelucrează 195 ha de pământ arabil. Antreprenorul ne-a relatat în exclusivitate istoria lui de succes şi ne-a povestit despre experienţa de fermier care şi-a început afacerea de la zero.

Poate e o pură întâmplare, poate nu, însă ideea deschiderii unei gospodării ţărăneşti şi începerea unui business în domeniul agricol a venit atunci când antreprenorul s-a întors în Moldova după ce a muncit câţiva ani peste hotare şi a agonisit un capital care îl putea investi. Uite că atunci, un prieten din satul vecin, care deţinea un teren de 3ha jumătate şi în satul Ciuciulea, satul de baştină a antreprenorului, i-a propus să-i vândă terenul.Cu anumite temeri, neştiind până la sfârşit ce presupune meseria de fermier, fratele lui Ruslan Calistru a venit cu iniţiativă şi a propus să meargă la risc şi să achiziţioneze bucata de pământ. „Singuri am decis, încercăm şi gata! Până la urmă l-am procurat şi de la acele trei hectare s-a început toată afacerea”, ne-a povestit antreprenorul.

Eşecurile motivează şi mai mult
Se zice că prima roadă îţi rămâne în minte pentru totdeauna, uite că aşa a fost şi în cazul domnului Ruslan, cum îl numesc colegii noştri de la FinComBank, care ne-a povestit despre prima recoltă de floarea soarelui. După ce au trudit o vară întreagă, au ales un soi anume de plantă, care la prima vedere nu este unul pretenţios, au făcut totul ca la carte cum se pricepeau mai bine şi cum au intuit cei doi fraţi la început, „toamna, am recoltat puţin peste o tonă de floare. Îi ziceam atunci fratelui: Gata, aici ne-am blocat cu pământul, ne-a trebuit nouă pământ”, râde antreprenorul.
Dar nu a fost să fie, pentru că, cum ne povesteşte el, în antreprenoriat şi în agricultură ai nevoie de curaj şi nu trebuie niciodată să cedezi chiar dacă întâmpini dificultăţi. „Ne-am isprăvit în acel an cu recolta care a fost şi am mers înainte”, a adăugat domnul Ruslan.

Finanţarea şi tehnica nouă
În ianuarie 2017, fermierul a văzut pe site-urile de socializare publicitatea FinComBank în care se vorbea despre credite pentru tineri antreprenori. Atunci, fiind un tânăr foarte ambiţios, ceea ce nu s-a schimbat nici acum, a păşit pragul Băncii din or. Glodeni şi aşa şi-a luat un cultivator, o grapă şi o semănătoare.

Treptat, tot cu ajutorul Băncii, şi-a cumpărat circulante, şi-a lărgit substanţial terenul: iniţial până la 50ha, ulterior până la 70ha. „Ne-a ajutat Dumnezeu şi ne-a trecut amarul cu floarea soarelui şi cu o tonă de recoltă. Ne-am descurcat noi cum ne-am descurcat şi am mers tot înainte”, ne povesteşte fondatorul G.T. „Calistru Ruslan Serghei”. Rând pe rând, a luat un tractor mai puternic cu 110 cai putere şi o semănătoare, iar afacerea de la an la an devenea mai prosperă şi se dezvolta cât vezi cu ochiul, numărând astăzi 195ha de pământ arabil.Un adevărat ajutor în gospodăria a fost depozitul. „Mai ţii nişte floare, mai ţii nişte grâu şi nu ai unde să le depozitezi prin ploaie, vânt şi ninsori. Depozitul e o mare scăpare pentru agricultori. La ziua de azi, avem depozitate porumb şi floarea soarelui”, a subliniat domnul Ruslan. La începutul activităţii sale, antreprenorul a construit un depozit cu o suprafaţa de 300 m2, ceea ce i-a permis să-şi depoziteze producţia agricolă în aşteptarea unui preţ mai bun.

Mărind suprafaţa terenului arabil, a apărut necesitatea unui depozit mai mare. Astfel, în anul 2021, cu suportul FinComBank, fermierul a construit un depozit agroindustrial modern, fără carcasă, cu o suprafaţă de 900 m2.

Succesele şi cum treci peste greutăţi
După ce înfrunţi diverse încercări, eşti cu adevărat mândru de reuşitele tale. Cu toţii ştim că un inamic al agricultorului sunt forţele naturii şi condiţiile meteorologice. Calistru Ruslan a trecut prin grindină care a distrus atunci circa 15ha de porumb şi 15 de floarea soarelui, prin seceta din 2020, care nu a fost cel mai roditor an, şi a încercat să planteze şi fasole, o experienţă care s-a adeverit cu adevărat anevoioasă, însă despre asta în rândurile de mai jos.

Şi în toate aceste cazuri a ieşit învingător. Nu pentru că nu a avut nimic de pierdut, deoarece a înregistrat pierderi, ci pentru că niciodată nu a dat mâinile jos şi mereu a avut curajul şi tăria de caracter să meargă înainte fără frică şi cu sufletul împăcat.

Revenind la cultivarea fasolei, acum, domnul Ruslan îşi aduce aminte de ea cu zâmbetul pe buze, cu toate că a avut de îndurat multe cu cele 3ha de plantă. „Un cunoscut tot îmi spunea să pun fasole şi uite că am pus, însă la câtă muncă am avut la acele 3ha, cât lucru manual şi probleme cu forţa de muncă, cu care ne confruntăm acut în zilele de azi, al doilea an l-am refuzat”, ne relatează antreprenorul experienţa sa unică, care nu vrea să o mai repete, dar care i-a oferit o lecţie bună de antreprenoriat.

În câmp cu 110 cai putere
Acum, este mândru de reuşitele sale: şi-a dezvoltat substanţial afacerea începută de la zero, deţine două tractoare de 110 cai putere, tehnică şi utilaje agricole necesare, trei angajaţi „pentru că de unul singur nu faci faţă la 200 de hectare”, după cum ne spune fermierul. Acesta a mai adăugat: „Am depozit, angar cum îl mai numim, pe care l-am construit în vara anului 2021. Aşa depozit e unul pe raion. La Glodeni încă nu am auzit la nimeni să deţină aşa ceva. Însă acesta este un mare ajutor pentru o gospodărie”. Acesta deţine un depozit agroindustrial fără carcasă cu o suprafaţă de 900m2.Antreprenorul are totul pus la punct şi deja şi-a făcut planuri pentru viitorul apropiat. „Ne gândim să mai mărim suprafaţa de teren şi mai vreau un tractor cu o capacitate mai mare, de 200 de cai putere”, ne-a spus ferm antreprenorul, iar tinerilor la început de cale, care fac primii paşi în business, le sugerează să încerce, să aibă curaj şi să nu cedeze în faţa greutăţilor, pentru că antreprenoriatul în domeniul agricol nu e uşor, dar succesele sunt îmbucurătoare.