Международные переводы


Zi de zi milioane de oameni din toată lumea folosesc sistemele de remiteri de bani pentru a transferă banii celor dragi, aflaţi peste hotare. Şi de fiecare dată, când efectuează un transfer de bani, riscă să devină victima unei escrocherii. Pentru a efectua cât mai sigur un transfer de bani este important să respectăm anumite măsuri de protecţie.

Cum recunoaştem şi evităm atacurile de PHISHING

  Verificaţi cu atenţie datele înainte de a efectua un   transfer !

  Nu dezvăluiţi codul unic al transferului nimănui   altcineva decât beneficiarului !

Nu trimiteţi copia cererii de expediere a transferului către persoanele terţe !

Nu efectuaţi transferuri de bani în favoarea unui destinatar necunoscut, altfel riscaţi să deveniţi victima fraudei !

Cele mai frecvente cazuri de escrocherie:

Transfer de bani în favoarea unui destinatar necunoscut

Fiţi foarte atenţi, dacă un străin vă informează prin telefon staţionar sau mobil, prin SMS, prin poşta electronică sau simplă, în alte moduri, că trebuie să faceţi un transfer de bani de urgeţă, cel mai probabil aveţi de a face cu escroci şi veţi fi implicat într-o acţiune de fraudă. De obicei, escroci solicită efectuarea transferului, motivând:

  • cu membrul familiei Dvs. sau cu un cunoscut apropiat a avut loc un accident sau a nimerit în închisoare, etc. şi este nevoie de bani pentru a-l ajuta;
  • aţi câştigat un mare premiu tangibil / monetar într-o loterie sau moştenire, iar pentru a-l primi trebuie să plătiţi mai întâi o anumită sumă de bani (impozite, contribuţii sau alte plăţi);
  • aveţi dreptul să beneficiaţi de asistenţă materială/ financiară din partea statului, a unei fundaţii caritabile sau a unei alte organizaţii sociale, iar pentru a o primi trebuie să plătiţi o anumită sumă de bani (impozite, taxe sau alte plăţi);
  • este nevoie să transferaţi o contribuţie caritabilă pentru a ajuta un copil bolnav sau un adult rănit într-un accident etc. Vi se oferă bunuri (inclusiv medicamente) sau servicii pe care trebuie să le achitaţi în avans înainte ca acestea să fie primite;
  • vi se cere să trimiteţi o parte din sumă în avans pentru a „rezerva un produs”, în numele propriu sau în numele unei persoane dragi (în caz în care doriţi să procuraţi o maşină, o locuinţă sau să efectuaţi o altă achiziţie costisitoare online;
  • aţi primit un mesaj precum solicitarea Dvs de obţinere a unui credit a fost „aprobată”, dar mai întâi trebuie să plătiţi un comision;
  • este nevoie să transferaţi bani în avans pentru angajare în câmpul muncii, dar oferta nu va fi realizată niciodată;
  • aţi făcut cunoştinţă pe Internet şi apoi cunoştinţa în cauză vă cere bani;
  • aţi primiţi un cec şi vi se cere să returnaţi o parte din bani pentru un motiv care pare rezonabil, dar ulterior cecul se dovedeşte a fi fals;
  • cineva solicită să primiţi un transfer de bani de la un străin şi apoi să transferaţi bani pe cardurile bancare ale altor persoane străine.
Pot exista şi alte motive pentru care vi se cere să efectuaţi un transfer de bani în favoarea unui destinatar necunoscut. Verificaţi cu atenţie informaţiile înainte de a efectua un transfer. Contactaţi persoanele dragi şi verificaţi dacă există o situaţie de urgenţă, contactaţi organizaţia de unde vi se oferă asistenţă, verificaţi numele organizatorului loteriei, verificaţi informaţiile despre companie din sursele accesibile pe Internet.Vă rugăm să citiţi cu atenţie şi să informaţi familia Dvs. despre recomandările noastre de protecţie împotriva fraudei !

 

Plata în avans

Escrocii se prefac a fi reprezentanţii unor companii fantome de credit, iar pentru credibilitate folosesc documente, e-mailuri şi site-uri web care arată ca cele reale. Încasează o „taxă” înainte de a emite un împrumut apoi dispar iar consumatorii până în final nu primesc împrumutul. În unele cazuri, aceştea schimbă în mod regulat numele „întreprinderilor” pentru a nu fi descoperiţi. Infractorii pot de asemenea să atragă victimele cu promisiuni de investiţii sau informaţii privind o moştenire în schimb de contraplată. Aşadar, victimele transferă bani unei persoane necunoscute, în aşteptarea primirii a ceva mai valoros.

Cumpărătorul misterios

Frauda cumpărătorului misterios este populară în rândul infractorilor care îşi caută victimele pe locurile de muncă. Schema este simplă: fraudătorii trimit un cec victimelor şi le roagă să folosească fondurile pentru a „evalua” serviciile de transfer de bani din Western Union. Victimele trimit bani şi abia apoi află că nu se acceptă cecuri din lipsă de fonduri în contul sertarului şi trebuie să returneze banii la bancă.

Supraplăţi

În cazul fraudei cu plată excesivă, escrocii joacă rolul de cumpărător şi aleg ca victime pe cei care vând bunuri sau servicii. „Cumpărătorul” trimite vânzătorului un cec care arată ca unul real şi care este de obicei emis unei bănci cunoscute, pentru o sumă mai mare decât preţul convenit pentru bun. Escrocii explică motivul acestei plăţi excesive şi roagă vânzătorul să ridice cecul şi să restituie plata în exces. Câteva săptămâni mai târziu, victima află că cecul este fals, iar că trebuie să returneze banii cheltuiţi la bancă.

Plasament

Frauda de muncă începe de obicei cu o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată, de exemplu: „lucraţi acasă şi câştigaţi mii de dolari pe lună fără experienţă de muncă” - şi se încheie cu consumatorii rămaşi fără „muncă” şi fără bani. De obicei, escrocii funcţionează în conformitate cu una dintre scheme de mai jos:

  1. Escrocii înlocuiesc recrutorii sau angajatori care oferă locuri de muncă garantate, cu condiţia ca victimele să plătească în avans pentru verificarea istoricului de credit, depunerea unei cereri sau angajarea acestora. Victimele plătesc, dar astfel de oferte de muncă nu sunt realizate niciodată.
  2. Infractorii se prefac a fi reprezentanţi ai unei anumite companii şi încearcă să afle informaţii personale şi financiare confidenţiale de la victimele lor, sub pretextul verificării istoricului de credit sau a datelor biografice ale acestora. Escrocii folosesc informaţiile obţinute pentru „furtul de identitate” al victimelor lor.

Cunoştinţă pe Internet

Frauda de cunoştinţe este situaţia în care un bărbat şi o femeie se întâlnesc pe internet.Relaşia se dezvoltă, se schimbă cu e-mail-urile, vorbesc la telefon şi împărtăşesc fotografii. În final, stabilesc să se întâlnească în viaţa reală şi chiar să se căsătorească. Dar imediat ce relaţia se consolidează, totul începe să se schimbe. Bărbatul îi cere Domnişoarei să-i trimită bani, din moment ce are nevoie să cumpere un bilet la autobuz pentru a vizita un unchi bolnav sau fiica lui are nevoie de o operaţie de urgenţă, etc. Promisiunile de rambursare a datoriilor nu sunt îndeplinite, fraudatorul primeşte bani şi dispare.

Cecuri false

Victimele primesc un cec sau o sumă de bani neaşteptate care indică faptul că există un fond prin care se returnează o parte din bani pentru a acoperi diverse cheltuieli, cum ar fi documentaţia sau impozitele. Câteva săptămâni mai târziu, victimele află că cecurile erau false, dar banii au fost deja trimişi şi nu este posibil să le returneze. Şi acum victimele trebuie să returneze banii cheltuiţi băncilor lor.

V-aţi confruntat cu ceva suspect – de exemplu, aţi descoperit un site fals sau o pagină pe social media cu logo-ul FinComBank? Sau poate aţi asistat la o acţiune de fraudă - de exemplu, aţi auzit precum că prietenii au fost telefonaţi de infractori sub pretextul că ar fi angajaţii băncii?

CONTACTAŢI-NE

      Sunaţi-ne urgent, vom lua măsurile corespunzătoare!
  • În aplicaţia mobilă din secţiunea CONTACTE, faceţi click pe numărul de telefon şi sunaţi-ne.
  • Contactaţi Сall centrul Băncii prin telefon (022) 269999.
  • Utilizaţi chat-ul pe site-ul nostru fincombank.com.
  • În cazul în care suspectaţi că aţi fost victima unui atac de phishing, contactaţi imediat Serviciul Suport 24/24 la numărul (+373 22) 26 99 99 şi solicitaţi blocarea cardului de plată!

 Aţi întâlnit acţiuni ilegale sau aţi auzit de implicarea angajaţilor băncii în fraude? Informaţi-ne!

  • Scrieţi pe linia directă în rubrica Notificare de încălcări, cazuri de fraudă şi corupţie în bancă de pe site-ul băncii.
  • Apelaţi Call centrul Băncii prin telefon (022) 269999.