Olga Caminschi, Specialist coordonator Secţia Administrare Riscuri Operaţionale şi Financiare: RISK IN FOCUS



Cel mai interesant aspect atunci când activezi în domeniul riscurilor bancare este natura dinamică a acestora. Fiecare zi aduce noi provocări şi oportunităţi de a analiza situaţii complexe, identifica riscuri potenţiale şi dezvolta strategii pentru a le reduce. Află de la Olga Caminschi, Specialist coordonator Secţia Administrare Riscuri Operaţionale şi Financiare, cum poţi să te adaptezi constant la circumstanţele în continuă schimbare, cât de importantă este colaborarea în domeniul gestionării riscului şi cum implementezi strategii eficiente de reducere a riscului.

Cum ai obţinut jobul tău actual?
Îmi începusem călătoria profesională în timp ce eram încă la universitate, lucrând part-time la o organizaţie non-bancară de creditare în 2019. Iniţial, rolul meu se axa pe gestionarea riscului de credit, unde am acumulat o experienţă valoroasă în evaluarea şi reducerea riscurilor creditare.  
În 2021, am început să activez la FinComBank, continuând să mă concentrez pe gestionarea riscului de credit. Până în 2022, dezvoltasem un interes pronunţat pentru gestionarea riscului operaţional şi am decis să-mi orientez cariera în această direcţie. Alăturându-mă echipei responsabile de riscul operaţional în cadrul băncii, am preluat rolul de specialist în acest domeniu. Această tranziţie nu doar  m-a făcut să acumulez şi mai multă experienţă, dar mi-a oferit noi oportunităţi de a-mi aplica abilităţile analitice şi cunoştinţele de gestionare a riscului într-un alt mod.

Care este cel mai interesant aspect pe care îl apreciezi în munca ta şi ce i-ai sugera unei persoane care planifică o trecere în domeniul riscului ca o carieră potenţială?
Aspectul cel mai interesant al lucrului în domeniul gestionării riscului pentru mine este natura dinamică a acestuia. Fiecare zi aduce noi provocări şi oportunităţi de a analiza situaţii complexe, identifica riscuri potenţiale şi dezvolta strategii pentru a le reduce. Din punct de vedere intelectual, acesta îţi permite simultan să înveţi ceva nou şi să te adaptezi constant la circumstanţele în continuă schimbare, fie că este vorba despre evaluarea tendinţelor de pe piaţă, evaluarea proceselor operaţionale sau anticiparea schimbărilor legislative. Mai mult decât atât, apreciez posibilitatea colaborării în vederea gestionării riscului, deoarece acest domeniu implică o strânsă conlucrare cu colegii din diferite departamente, pentru a implementa cele mai eficiente strategii de reducere a riscurilor operaţionale în domeniul financiar-bancar.
Dacă luaţi în considerare o carieră în gestionarea riscului, sfatul meu ar fi să vă dezvoltaţi o bază solidă de abilităţi analitice, gândire critică şi bune abilităţi de rezolvare a problemelor. Toate acestea sunt esenţiale pentru identificarea, evaluarea şi gestionarea eficientă a riscurilor în diverse contexte.

Cum arată o zi tipică a unui manager în riscuri operaţionale?
În calitate de specialist în gestionarea riscului, ziua mea de muncă este destul de dinamică şi încărcată cu diverse sarcini. Încep fiecare dimineaţă prin a revizui cele mai recente tendinţe de pe piaţă şi a face cunoştinţă cu ultimele noutăţi, pentru a evalua orice impact potenţial asupra profilului de risc al instituţiei noastre.
Pe parcursul zilei, colaborez strâns cu colegii din diferite departamente, punând în discuţie strategii de reducere a riscurilor şi asigurându-mă că acestea sunt aliniate cu obiectivele organizaţionale. Această colaborare implică adesea efectuarea evaluării factorilor de risc asociate proiectelor sau iniţiativelor noi, identificând posibile ameninţări şi dezvoltând planuri proactive de gestionare a acestora.
O parte semnificativă din ziua mea este dedicată monitorizării şi raportării expunerilor noastre actuale la risc. Analizez în mod regulat datele, urmăresc indicatorii cheie de risc şi pregătesc rapoarte detaliate pentru top-management şi autorităţile de reglementare. Pe lângă sarcinile mele analitice, sunt împlicată în formarea şi educarea altor angajaţi în cele mai bune practici de gestionare a riscului.

Care este aspectul pe care îl apreciezi cel mai mult la locul tău de muncă?
Mă bucur foarte mult că la locul meu de muncă am oportunitatea să rezolv probleme complexe şi că munca mea are un impact semnificativ asupra băncii. În calitate de specialist în gestionarea riscului, îmi plac provocării, cum ar fi cele ce ţin de analiza datelor, identificarea riscurilor potenţiale şi dezvoltarea strategiilor pentru a le reduce. Fiecare zi aduce noi provocări şi oportunităţi de inovare, fie că este vorba despre implementarea de noi tehnici de gestionare a riscului sau colaborarea cu colegii, pentru a aborda ameninţările emergente.

Poţi să ne zici cu ce provocări te confrunţi în gestionarea riscurilor?
Printre principalele provocări în activitatea mea este complexitatea riscurilor cu care ne confruntăm. Mediu de afaceri de astăzi este caracterizat de ritmul rapid şi interconectarea diferitelor factori, ceea ce creează o diversitate şi complexitatea a riscurilor. Acest lucru înseamnă că este necesar să le evaluăm şi să le reducem în mod eficient. Realizarea tuturor acestor lucruri în conformitate cu reglementările este, de asemenea, o provocare semnificativă, în special în industrii puternic reglementate, cum ar fi banking şi finanţe. Este esenţial să monitorizăm în mod constant schimbările legislative, să implementăm măsuri de conformitate şi să asigurăm respectarea standardelor de reglementare. Implementarea practicilor eficiente de gestionare a riscului necesită adesea schimbări culturale în cadrul unei organizaţii. Este important să creăm o atmosferă în care angajaţii să înţeleagă importanţa gestionării riscului şi să contribuie activ la eforturile de reducere a acestora.

Ce sfat poţi oferi celor interesaţi de acest domeniu complex?
În primul rând, este necesar de a obţine cunoştinţe şi certificări relevante. Cel interesat de domeniul riscurilor trebuie să exploreze constant oportunităţile de educaţie în domeniul financiar, economic şi administrativ. Acesta trebuie să încerce să obţină experienţă practică prin stagii, activităţi part-time sau poziţii începătoare în gestionarea riscului, banking, finanţe sau domeniile conexe. De asemenea, ar fi mereu binevenit de a caută oportunităţi de a lucra cu echipe sau departamente de gestionare a riscului în cadrul organizaţiei unde activează. Mai mult decât atât, un specialist trebuie să lucreze la îmbunătăţirea abilităţilor sale de comunicare şi interpersonale pentru a colabora eficient cu colegii, a prezenta corect diverse constatări părţilor interesate şi a putea naviga cu uşurinţă în scenariile complexe de risc.