// Для твоего бизнеса / FinComBusiness / Мнение эксперта / Anna Cruc: Dezvoltă-ţi afacerea cu FinComBank şi Programul guvernamental „373”

Anna Cruc: Dezvoltă-ţi afacerea cu FinComBank şi Programul guvernamental „373”FinComBank susţine iniţiativa statului de dezvoltare a antreprenoriatului autohton prin intermediul accesării creditelor în condiţii avantajoase. Astfel, banca a aderat la Programul „373” pe 21 iunie 2023, semnând Contractul de parteneriat privind implementarea acestui program cu Consiliul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), încurajând astfel antreprenorii să-şi dezvolte afacerile sale. Aflaţi de la Anna Cruc, Directoarea Sucursalei nr.16 din or. Drochia, FinComBank, mai multe detalii despre noua oportunitate de finanţare în cadrul interviului cu Agroexpert.


Tot mai des se vorbeşte despre Programul de stimulare a investiţiilor „373”. Ne puteţi explica mai detaliat cum acest proiect guvernamental simplifică accesul la finanţarea şi dezvoltarea IMM-urilor din Moldova?
Acest program a fost conceput pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii din ţară, facilitându-le accesul la mijloace financiare accesibile, pe termen lung, pentru diverse proiecte de investiţii, ceea ce stimulează dezvoltarea economică şi creşterea sustenabilă a afacerilor. FinComBank mereu este alături de clienţii săi şi, desigur, se numără printre primii care a aderat la acest proiect şi care deja numără mai mulţi clienţi care au beneficiat de noul program pentru a-şi dezvolta businessul. Aceştia au accesat un credit pentru panouri fotovoltaice, tehnică agricolă, tehnică pentru repararea mijloacelor vehicule şi procurarea imobilului. Ne bucurăm că le putem fi alături şi le putem oferi sprijinul de care au nevoie.
 
Sună ca o iniţiativă valoroasă pentru mediul de afaceri din Moldova. Ne puteţi oferi mai multe detalii despre beneficiile pe care acest proiect le aduce clienţilor FinComBank?
Program „373” reprezintă o iniţiativă guvernamentală care ajută businessul autohton să îşi asigure capital de investiţii, la costuri şi termen de finanţare accesibile. Pentru clienţii noştri, noul proiect aduce numeroase beneficii. Rata dobânzii este unul dintre aspectele cheie ale acestui proiect. Pentru creditele acordate în valută străină, euro şi dolari, rata dobânzii este de 3%, în timp ce pentru creditele în lei, rata dobânzii este de 7%. Termenul de acordare a creditului poate varia între 3 şi 7 ani, iar întreprinderile beneficiază de o perioadă de graţie de până la 3 ani. Un aspect important de menţionat este că diferenţa de dobândă va fi subvenţionată de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
 
Care sunt criteriile de eligibilitate pentru întreprinderile care doresc să beneficieze de acest program?
Cu siguranţă şi în cazul acestui proiect există anumite repere de care trebuie să ţină cont companiile. Astfel, IMM-urile cointeresate în dezvoltarea sau extinderea afacerii sale trebuie să fie înregistrate în Registrul de Stat al Unităţilor de Drept din Republica Moldova şi să nu fie în proces de insolvabilitate, reorganizare sau lichidare. De asemenea, întreprinderea trebuie să respecte cerinţele privind protecţia mediului stabilite prin lege şi să nu aibă datorii restante faţă de bugetul public naţional la data solicitării creditului. Compania trebuie să deţină un plan de afaceri care să demonstreze fezabilitatea şi impactul potenţial al proiectului investiţional. Întreprinderile trebuie să confirme contribuţia proprie de cel puţin 10% din valoarea proiectului investiţional propus spre finanţare. Şi acesta nu este tot, colegii noştri pot oferi antreprenorilor toate detaliile şi criteriile de eligibilitate şi îi pot ghida în alegerea finanţării care li se potriveşte cel mai bine.
 
Aceste criterii par să asigure o selecţie riguroasă a beneficiarilor programului. Ce puteţi adăuga la capitolul beneficii pe care le obţin IMM-urile în acest program?
Întreprinderile pot accesa finanţare de până la 15 milioane lei sau echivalentul în USD sau EUR, reprezentând 90% din valoarea proiectului investiţional. După cum ziceam anterior, contribuţia proprie a beneficiarului trebuie să fie de minim 10% din valoarea proiectului. Un alt avantaj important este lipsa comisionului pentru rambursarea anticipată a creditului şi scutirea parţială de comisioane bancare aferente creditului. Prin urmare, comisionul pentru acordarea creditului este de doar 0.5% din suma aprobată.
 
Cum va aborda FinComBank nevoile individuale ale clienţilor săi în cadrul acestui program?
Echipa noastră de specialişti oferă consultanţă calificată şi personalizată pentru fiecare client. Înţelegem că fiecare afacere este unică, cu cerinţe şi obiective specifice. Iar noi suntem alături şi ghidăm antreprenorii, pentru a alege soluţia potrivită pentru businessul său. Mereu ne asigurăm că fiecare client înţelege în detaliu cum poate beneficia cel mai bine de Programul „373" şi cum poate adapta această oportunitate la nevoile specifice ale afacerii sale. Abordarea individuala este esenţială pentru noi, deoarece ne dorim să contribuim la succesul fiecărei afaceri.
 
Ce puteţi spune despre echipa FinComBank care oferă această consultanţă specializată antreprenorilor?
În oricare domeniu, inclusiv cel bancar, oamenii sunt cheia succesului. Echipa noastră este formată din specialişti bine pregătiţi şi cu experienţă. Avem oameni dedicaţi şi pasionaţi de a ajuta antreprenorii să-şi realizeze obiectivele de afaceri. FinComBank acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv finanţe, creditare, dezvoltare de afaceri şi consultanţă. Iar pe lângă acestea, oferă un spectru larg de produse şi servicii, cum ar fi conturi curente şi depozite, serviciul de încasare, dacă lucrezi cu cash, serviciul E-Commerce, dacă ai un magazin online, proiecte salariale pentru angajaţii companiei, Internet Banking care oferă oportunitatea de a realiza diverse operaţiuni online, precum şi multe altele.
 
Mai multe decât atât, suntem aici pentru a ghida fiecare client în procesul de accesare a finanţării prin Programul „373”, oferind informaţii clare şi soluţii potrivite pentru fiecare caz. Suntem aici pentru a susţine dezvoltarea afacerilor şi a comunităţii antreprenoriale din Moldova. Suntem dornici să colaborăm cu mai multe întreprinderi pentru a le ajuta să îşi atingă obiectivele şi să contribuie la dezvoltarea economică a ţării. Invităm oamenii de afaceri în sucursalele FinComBank, pentru a le oferi informaţii suplimentare despre Programul „373” şi a-şi realiza potenţialul.
 
FinComBank – preţuim oameni, încurajăm afaceri!

________

Vă invităm să urmăriţi pagina fincombusiness pe Facebook – o platformă destinată mediului de afaceri din ţară care vine în întâmpinarea antreprenorilor şi businessului. Pagina fincombusiness vă ajută să fiţi la curent: cu ultimele noutăţi despre produsele şi serviciile Băncii create pentru afaceri, life hacks, sfaturi şi business case-uri; promoţii şi oferte speciale; interviuri cu experţii; afaceri de succes ale antreprenorilor din Moldova şi multe altele.