// Для твоего бизнеса / FinComBusiness / Мнение эксперта / FinComBank - 30 DE ANI DE EXCELENŢĂ PE PIAŢA BANCARĂ!

FinComBank - 30 DE ANI DE EXCELENŢĂ PE PIAŢA BANCARĂ!



În epoca transformărilor digitale şi a noilor servicii financiare, FinComBank rămâne un jucător cheie în industria bancară, stimulând progresul, încurajând inovaţia şi numărând anul acesta 30 de ani de valori, responsabilitate şi parteneriate de încredere. Cu o abordare centrată pe client, o infrastructură robustă şi angajamentul de a excela la toate capitolele, instituţia continuă să redefinească serviciile bancare tradiţionale, oferind soluţii financiare de ultimă oră.


Cum a evoluat FinComBank  - instituţia financiară care nu doar a rezistat în timp, ci şi s-a menţinut constant în topul celor mai stabile bănci autohtone? Cum a avut loc acest proces de continuă dezvoltare şi care sunt planurile pentru viitor a instituţiei, aflaţi din articolul BusinessClass.

DE LA HOBBY LA O AFACERE COMPLEXĂ

Înfiinţată acum trei decenii, la iniţiativa domnului Victor Hvorostovschii, alături de oamenii de afaceri Valentin Bodiul, Victor Miculeţ, Ivan Stihii şi Oleg Voronin, instituţia financiară nu doar a rezistat în timp, ci şi s-a menţinut constant în topul celor mai stabile bănci autohtone. Temelia a fost clădită pe încrederea dintre parteneri, iar contribuţiile financiare, ideile şi sfaturile oferite au cimentat succesul ulterior obţinut pe piaţa financiară.

Victor Hvorostovschii, unul dintre fondatori, care este în prezent şi Preşedintele Consiliului Băncii, menţionează că totul a început din pur entuziasm, iar în scurt timp, a fost creată şi o echipă de profesionişti, care au clădit cu tenacitate şi dedicaţie o instituţie de referinţă în istoria pieţei bancare moldoveneşti. Aşa cum atunci avea experienţă de lucru în domeniul bancar, educaţia şi experienţa corespunzătoare, nu i-a fost prea dificil să pună proiectul pe roate. Tocmai se prăbuşise Uniunea Sovietică şi trebuia creat, practic de la zero, întregul sistem bancar al tânărului stat Republica Moldova.

Pe atunci, erau deschise şi funcţionau 28 de bănci. „Echipa noastră nu era mare. Când am primit licenţa, la 1 iulie 1993, eram patru persoane: preşedintele băncii, contabilul-şef, persoana care se ocupa de creditare şi responsabilul de logistică. Zi de zi, lună de lună, banca s-a dezvoltat, au fost angajaţi oameni noi, au apărut clienţii, primele operaţiuni, primul profit. Capitalul iniţial a fost de circa 50 mii de dolari, patru calculatoare, nu aveam casă de marcat, nu aveam nici maşină, iar primul oficiu a fost apartamentul meu”, îşi aminteşte Victor Hvorostovschii, Preşedintele Consiliului Băncii.

În acel prim deceniu, exista o lipsă cronică de lichidităţi. Reglementările erau insuficiente, iar toţi jucătorii de pe piaţă se aflau permanent în căutare de bani, capital, tehnologii şi soluţii. Singurul lucru care exista din abundenţă era entuziasmul şi dorinţa de a lucra.

Dacă FinComBank avea iniţial doar patru angajaţi, acum echipa numără peste 700 de oameni. Potrivit lui Victor Hvorostovschii, este important ca oamenii din echipă să gândească la fel, să se înţeleagă reciproc şi să împărtăşească aceleaşi valori. „Nu înseamnă că trebuie să fie de acord cu orice opinie şi acţiune a liderului. O discuţie sănătoasă, constructivă este întotdeauna utilă. În acelaşi timp, oamenii ar trebui să fie uniţi în a înţelege încotro ne mişcăm, cu ce instrumente şi mecanisme, pentru a nu pierde timp în dispute inutile. Dacă ţinem cont de principiul că 20% din angajaţi îi mişcă pe ceilalţi 80%, trebuie să ne asigurăm că acei 20% sunt adevărate motoare, generatoare de idei, pot transfera energia lor şi înţelegerea sarcinilor către toţi ceilalţi membri ai echipei”, menţionează fondatorul băncii.

Victor Hvorostovschii mai spune că în prezent, strategia băncii se axează pe dezvoltare, obiectivul principal fiind acum depăşirea cotei de piaţă de 5%. „Ne dorim să avem un profit stabil şi sustenabil, o rentabilitate a capitalului şi a activelor corespunzătoare vremurilor actuale şi aşteptărilor acţionarilor. Bineînţeles, vedem ce se întâmplă pe piaţă şi ne dorim o dezvoltare mai intensă a digital bankingului, o pătrundere mai profundă a tehnologiilor informaţionale în toate procesele, astfel încât serviciile să devină mai rapide şi mai ieftine. Ne dezvoltăm foarte repede, investind multe resurse nu doar în tehnologii, ci şi în securitatea informaţiilor şi în procesele care le însoţesc. Suntem într-un pas cu piaţa şi necesităţile ei”, a specificat Preşedintele Consiliului Băncii. Desigur, banca devine mai puternică alături de clienţii săi. FinComBank este recunoscătoare clienţilor şi partenerilor săi, care îi sunt alături de mulţi ani. Banca încearcă să ofere o gamă întreagă de servicii bancare, să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de clienţi şi să asigure siguranţa fondurilor încredinţate. Relaţiile bune şi reciproc avantajoase dintre bancă şi client au fost, sunt şi vor fi, desigur, o prioritate pentru FinComBank.


DIGITALIZAREA – O NECESITATE CE REDEFINEŞTE PROCESELE

Tendinţele din ultimii ani arată în mod clar nevoia de digitalizare a afacerilor la scară largă. FinComBank se dezvoltă activ, oferind noi abordări inovatoare şi soluţii tehnologice atât clienţilor, cât şi non-clienţilor. Svetlana Mironova, Preşedintele Interimar al Comitetului de Сonducere al FinComBank, Vicepreşedintele Comitetului de Conducere şi Directorul Departamentului Operaţional, menţionează că soluţionarea celor mai diverse întrebări financiare ale clienţilor băncii reprezintă o prioritate pentru FinComBank, iar digitalizarea produselor şi serviciilor bancare, precum şi migrarea clienţilor în mediul online, fac parte din priorităţile din cadrul strategiei de lungă durată a băncii.

Anul 2022 a testat modelul de business al băncii, capacităţile şi posibilităţile tehnologice ale întregii echipe FinComBank. Pentru a face faţă noilor provocări, echipa FinComBank a parcurs programul de transformare digitală DigiLab Finance – un curs organizat de cea mai mare instituţie ce prestează servicii de dezvoltare globală sectorului privat de pe pieţele emergente – IFC Europe & Central Asia-International Finance Corporation. În cadrul acestui program. experţi de top din diferite ţări şi-au împărtăşit cunoştinţele şi experienţa referitoare la transformarea agilă, design thinking, managementul datelor şi digital leadership.

Noua viziune a băncii a fost cea care a definit noua abordare strategică ce ţine de implementarea soluţiilor inovatoare şi moderne, precum şi cea care a ajutat la îmbunătăţirea abilităţilor şi competenţelor strategice existente. „În 2022, FinComBank a devenit cu un pas mai aproape de transformarea digitală şi de îmbunătăţirea experienţei clienţilor. Aceasta a deschis noi abordări şi tranziţia de la orientarea către produs – la orientarea către client. Deja schimbăm activ procesele existente şi, foarte curând, vom lansa altele noi, astfel încât în viitorul apropiat să ne putem spune: Suntem o bancă centrată pe client, suntem o bancă pentru care  clienţii, angajaţii şi acţionarii sunt în centrul atenţiei”, a declarat Svetlana Mironova, Preşedintele Interimar al Comitetului de Сonducere.

Totodată, Svetlana Mironova subliniază că schimbarea se datorează, în primul rând, echipei FinComBank care a elaborat noile iniţiative şi, bineînţeles, sprijinului echipei manageriale fără de care implementarea strategiei de transformare digitală este imposibilă. Rezultatele proceselor de digitalizare nu se lasă aşteptate. În prezent, instituţia oferă un banking modern ce facilitează interacţiunea cu clienţii şi oferă tot mai multe produse şi soluţii inovative, care permit clienţilor să efectueze aproape toate operaţiunile de la distanţă, utilizând Internet Banking-ul şi aplicaţia mobilă FinComPay. Aplicaţia mobilă şi site-ul FinComPay Business oferă posibilitatea de a vizualiza informaţia privind conturile, de a efectua tranzacţii pe o singură platformă cu toate companiile gestionate, de a genera şi expedia borderoul de salarii, de a schimba valuta, utiliza semnătura digitală ş.a.

Prin intermediul aplicaţiei mobile FinComPay şi al site-ului băncii, persoanele fizice pot beneficia de credite online, carduri online, depozite online, transferuri între conturi, transferuri între carduri, transferuri internaţionale între carduri, inclusiv ştiind doar numărul de telefon al destinatarului, primirea online a remiterilor de bani din străinătate ş.a. Pentru cardurile FinComBank sunt disponibile serviciile Apple Pay şi Google Pay, iar comercianţii care utilizează serviciul E-Commerce de la FinComBank pot oferi tuturor clienţilor modalitatea de acceptare a plaţilor online pe platformele sale prin intermediul Apple Pay şi Google Pay.


O STRATEGIE VIZIONARĂ

Drept răspuns la provocările cu care s-a confruntat în ultimii ani, banca şi-a resetat strategia de dezvoltare, şi-a reformulat misiunea, viziunea şi valorile. Scopul este de a spori rezilienţa organizaţională, alinierea la noile realităţi, aşteptări şi aspiraţii. Pe termen lung, obiectivul principal este de a deveni o organizaţie centrată pe client, cu un ecosistem digital dezvoltat, care oferă soluţii personalizate clienţilor în orice punct de contact.

Vitalie Lungu, Vicepreşedintele Comitetului de Conducere şi Directorul Financiar al FinComBank, susţine că pe parcursul anului 2022, a fost resetată strategia de dezvoltare a instituţiei bancare pentru anii 2023–2025. Prioritatea strategică pentru anii următori este asigurarea creşterii durabile şi a randamentului financiar pentru investitori. Banca îşi propune să-şi fortifice poziţia pe piaţă pentru a deveni unul din cei mai importanţi furnizori de servicii financiare pentru afacerile micro, mici şi mijlocii. FinComBank îşi propune să dezvolte experienţa clientului din contul optimizării proceselor, digitalizării şi adaptării în continuare a serviciilor financiare la nevoile clienţilor. Nu în ultimul rând, instituţia îşi propune sporirea eficienţei operaţionale, în acelaşi timp dezvoltând capitalului uman şi infrastructura IT.

Banca îşi va direcţiona eforturile spre un model de business centrat pe client cu toate nevoile, problemele şi doleanţele sale. Dacă ne referim la cifre, ne-am propus o dublare a profitului în următorii trei ani, o creştere a indicatorului ROE la un nivel de peste 18% şi o cotă de piaţă de cel puţin 5% la active”, spune Vitalie Lungu, Vicepreşedintele Comitetului de Conducere.


ABORDARE INDIVIDUALĂ PENTRU FIECARE CLIENT ŞI ECHILIBRU ÎN INTERACŢIUNE

Potrivit Svetlanei Mironova, dezvoltarea presupune azi redefinirea modului de a activa. Datorită unui dialog continuu, banca ţine cont acum de nevoile fiecărui client în parte. „Ascultăm cu atenţie feedback-ul şi sugestiile clienţilor noştri, pentru a le lua în calcul în procesul de luare a deciziilor. Ne străduim să fim deschişi şi receptivi la întrebările, preocupările şi comentariile clienţilor, oferindu-le canale de comunicare transparente şi eficiente. Oferim suport şi consiliere personalizată pentru a-i ajuta să ia cele mai bune decizii financiare”, subliniază Preşedintele Interimar al Comitetului de Conducere.

Ecaterina Avdeeva, Membru Independent al Comitetului de Conducere şi directorul Direcţiei Conformitate a Băncii, subliniază că dezvoltarea treptată, pas cu pas, cu răbdare şi perseverenţă, a contribuit la succesul de astăzi. Ea spune că creşterea stabilă a instituţiei se datorează clienţilor care sunt trataţi cu respect şi încredere şi cel mai înalt grad de transparenţă. „Ne preţuim clienţii şi suntem mândri de echipa noastră. Suntem împreună de 30 de ani şi încă avem un potenţial mare. Suntem activi nu doar în afaceri, participăm la proiecte sociale, culturale, caritabile, pentru că suntem responsabili şi ne pasă de problemele oamenilor. Am fost, suntem şi vom fi în continuare un partener de încredere pentru clienţii noştri”, povesteşte Ecaterina Avdeeva, Membru Independent al Comitetului de Conducere FinComBank.

Echipa managerială conştientizează responsabilitatea faţă de banii încredinţaţi de acţionari şi clienţi, asigură profit şi plăteşte dividende. Datorită nivelului profesional înalt al angajaţilor, banca face faţă tuturor provocărilor.


DIALOG CU BUSINESSUL

Un segment strategic pentru instituţie sunt afacerile mici şi mijlocii, precum şi retail-ul. Ponderea actuală a clienţilor IMM în portofoliul de credite al băncii este de aproximativ 70%. Conform lui Andrei Salcuţan, Membru Independent al Comitetului de Conducere şi Director al Direcţiei Administrare Riscuri, banca se axează pe dezvoltarea de produse şi servicii specializate care răspund cel mai bine nevoilor întreprinderilor mici şi mijlocii. Este vorba, spre exemplu, despre produse flexibile de creditare, programe de finanţare pentru extinderea afacerii, servicii de consultanţă şi instrumente de management financiar.

Andrei Salcuţan susţine că în relaţiile cu clienţii, banca în primul rând preţuieşte transparenţa, încrederea, onestitatea şi abordarea individuală, ceea ce ajută la stabilirea unor relaţii de succes şi pe termen lung, care duc la rezultate demne. Acum, echipa FinComBank lucrează activ la optimizarea produselor existente şi la dezvoltarea de noi produse şi servicii şi contribuie la accelerarea proceselor de lucru pentru a satisface rapid nevoile clienţilor.

Totodată, stabilirea parteneriatelor cu întreprinderi şi asociaţii de întreprinderi mici şi mijlocii permit băncii să aibă acces la noi clienţi, oferindu-le condiţii şi beneficii speciale. Instituţia organizează programe şi seminare pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii, ajutându-i să înţeleagă mai bine aspectele financiare ale afacerii lor şi cum să-şi gestioneze eficient finanţele. FinComBank îşi propune să ofere şi consultanţă în planificarea afacerii, analiză financiară şi dezvoltare strategică.

Depunem eforturi pentru a asigura un nivel înalt al serviciilor pentru clienţi, ceea ce implică răspunsuri prompte la solicitări, o abordare personalizată, termeni flexibili de cooperare şi furnizare de servicii suplimentare. Sunt importante şi cercetările de piaţă, care ne vor ajuta să înţelegem nevoile şi preferin- ţele publicului ţintă pentru a dezvolta strategii eficiente de atragere şi menţinere a clienţilor”, a specificat Andrei Salcuţan, Membru Independent al Comitetului de Conducere.

Pe lângă credite, banca oferă o gamă largă de produse şi servicii, cum ar fi carduri de debit, un spectru larg de depozite, transferuri de bani, plăţi prin Internet, portofelul electronic şi serviciile de plată mobilă. Totodată, sunt oferite servicii de Internet Banking şi bancassurance, inclusiv asigurare auto, asigurări neimobiliare, asigurări de viaţă şi de sănătate.

Vitalie Lungu este de părere că managementul relaţiilor cu clienţii, furnizorii, angajaţii, acţionarii presupune împărtăşirea cunoştinţelor, a viziunii şi valorilor organizaţiei. „Ne-am propus să construim aceste relaţii de aşa manieră încât să se echilibreze obiectivele pe termen scurt cu cele pe termen lung. În acest sens, banca va dezvolta sistemul de gestiune corporativă, va asigura un proces transparent de identificare şi selectare a furnizorilor cheie, va încuraja şi va recunoaşte îmbunătăţirile realizate de către furnizori, va stabili căi de comunicare clare şi deschise cu privire la planurile de viitor şi va stabili acţiuni de dezvoltare şi îmbunătăţire comune cu aceste părţi interesate”, a subliniat Vicepreşedintele.


STANDARDE DE CONFORMITATE ŞI RISCURI ADMINISTRATE RESPONSABIL

Potrivit lui Andrei Salcuţan, măsurile de management al riscului de securitate a informaţiilor sunt o componentă importantă a transformării digitale a FinComBank. „Am elaborat şi implementat o politică de securitate a informaţiilor care defineşte principiile, regulile şi procedurile de protecţie a informaţiilor. Se efectuează auditul sistematic al sistemelor de securitate, inclusiv scanarea vulnerabilităţilor şi pentesting, penetrarea validată în sistem pentru a identifica punctele slabe. Totodată, dezvoltăm în mod constant un sistem de monitorizare a securităţii pentru a urmări evenimentele din sistemele informatice, implementăm un sistem strict de control al accesului. Îi instruim pe toţi angajaţii în privinţa securităţii informaţiilor”, a specificat Andrei Salcuţan, Membrul Independent al Comitetului de Conducere.

FinComBank are parteneriate cu furnizorii externi de servicii de securitate a informaţiilor şi consultanţi care ajută la evaluarea, dezvoltarea şi implementarea măsurilor de securitate oricând este nevoie. În general, se pune accentul pe echilibrul între securitatea şi comoditatea pentru clienţi. Ecaterina Avdeeva menţionează importanţa modernizării tehnologice. „Recent, am introdus pentru toţi clienţii noştri opţiunea de a utiliza plata fără numerar prin Google Pay şi Apple Pay, inclusiv pentru comercianţii care utilizează serviciul de E-Commerce, precum şi efectuarea transferurilor de bani folosind numărul de telefon al destinatarului. Strategia băncii prevede relaţii de încredere cu clienţii. Devenim o parte utilă şi integrantă a vieţii lor, însă doar în strictă corespundere cu cadrul de reglementare. Doar aşa este garantată stabilitatea şi fiabilitatea serviciului”, a spus Ecaterina Avdeev, Membrul Independent al Comitetului de Conducere.

Totodată, Ecaterina Avdeeva menţionează că, în 2023, continuă să se schimbe semnificativ cerinţele de reglementare privind digitalizarea şi optimizarea proceselor din activitatea bancară. În situaţia geopolitică dificilă în care se află ţara noastră, FinComBank acordă o atenţie sporită respectării sancţiunilor internaţionale şi se ghidează de standardele obligatorii de lucru pe pieţele bancare naţionale şi internaţionale.


APRECIEREA VINE DIN PARTEA CLIENŢILOR

În anul 2022, FinComBank a obţinut patru distincţii la concursul Marca Comercială a Anului, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, în colaborare cu AGEPI. Este vorba de premiul Companie Prietenoasă Familiei, la nominalizarea Locuri de Muncă Prietenoase Familiei, medalii de aur la nominalizările Marcă Comercială Responsabilă Social, Marcă Locală şi Aprecierea Consumatorilor. Ultimele două relevă faptul că FinComBank este un brand bine cunoscut şi apreciat la nivel local.

În 2021, la acelaşi concurs, FinComBank a fost premiată cu distincţia supremă Mercuriul de Aur în cadrul nominalizării Business online şi cu Medalia de Aur în cadrul nominalizării Marcă Comercială Responsabilă Social. Programele şi iniţiativele sociale desfăşurate de FinComBank reflectă contribuţia semnificativă pe care o are o bancă în societate. Aprecierea consumatorului poziţionează banca drept o instituţie financiară ce inspiră încredere şi oferă servicii de calitate. Potrivit lui Vitalie Lungu, atunci când folosesc un produs sau un serviciu al unei companii responsabile social, oamenii sunt de părerea că, astfel, contribuie şi ei la acel bine comun. „Cu cât compania este mai responsabilă social, cu atât comunitatea şi consumatorii o susţin mai mult. În general, un program solid de responsabilitate socială corporativă este esenţial şi pentru ca angajaţii să-şi iubească locul de muncă. Ne implicăm activ în proiecte sociale, culturale şi de caritate, deoarece credem în oameni, aspiraţii şi sperăm la un viitor mai bun pentru întreaga societate. Susţinem activ promovarea educaţiei financiare ce ţine de utilizarea produselor şi serviciilor bancare tehnologizate de către tânăra generaţie”, spune Vitalie Lungu, Vicepreşedintele Comitetului de Conducere.

Echipa de voluntari a FinComBank se implică activ în diverse activităţi sociale. Campania naţională #FinComEducation a ajuns în peste 100 de instituţii de învăţământ, iar în pandemie, banca a contribuit cu echipamente de ultimă generaţie pentru instituţiile medicale. Pentru antreprenori a fost lansată campania „FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri” – un program în care antreprenorii din diverse regiuni ale Moldovei, clienţii FinComBank, povestesc şi oferă sfaturi. În 2022, a fost lansată pagina fincombusiness pe Facebook – o platformă destinată mediului de afaceri din Moldova. De asemenea, Banca promovează evenimentele sportive şi culturale.

ECHIPA DETERMINĂ SUCCESUL
Svetlana Mironova, Preşedintele Interimar al Comitetului de Conducere, menţionează că în 2022, au fost testate capacităţile şi posibilităţile tehnologice, dar şi întreaga echipă. „Evenimentele s-au derulat rapid, s-au adăugat din ce în ce mai multe provocări noi, care au dus la o schimbare a mediului de afaceri. Fiecare membru al echipei a rezolvat zi de zi sarcini noi, neaşteptate, care au adus rezultate”, notează Svetlana Mironova. Preşedintele Interimar al Comitetului de Conducere crede cu tărie că echipa băncii este unul dintre factorii cheie, care determină succesul instituţiei în furnizarea de servicii de calitate şi în creşterea profitabilităţii. „Coordonarea şi motivarea angajaţilor noştri sunt aspecte pe care le luăm în serios şi pe care le abordăm cu mare atenţie. Echipa FinComBank a devenit o entitate unită în atingerea scopurilor şi obiectivelor propuse pentru viitor”, notează Svetlana Mironova.

Munca în echipă este una din valorile de bază ale FinComBank. Este important ca fiecare companie să aibă o cultură corporativă prin care să fie încurajată munca în echipă. Se cultivă astfel de principii precum colaborarea, comunicarea, încrederea şi respectul”, este de părere Vitalie Lungu, Vicepreşedintele Comitetului de Conducere. El menţionează că în procesul de definire a strategiei pentru anii 2023–2025, a fost implicat un număr considerabil de manageri ai băncii, care au participat de comun acord cu Consiliul la setarea obiectivelor şi iniţiativelor strategice. Astfel, au fost create echipe cu un puternic sentiment de apartenenţă la organizaţie.

Astăzi, lucrăm cu o echipă excelentă şi, în baza obiectivului strategic de a deveni o bancă digitală, vom continua să o consolidăm. Am elaborat o strategie de dezvoltare şi implicare a angajaţilor noştri pe termen lung, am schimbat principiile de selecţie, adaptare, pregătire şi motivare a personalului”, subliniază Ecaterina Avdeeva.

În opinia lui Andrei Salcuţan, personalul joacă un rol cheie în orice afacere, iar coordonarea eficientă şi motivarea sunt elemente esenţiale ale succesului. „Există mai multe metode, pe lângă motivaţia materială standard, pe care le utilizăm la FinComBank. Este vorba de comunicare deschisă şi transparentă cu angajaţii, determinarea unor obiective clare şi specifice pentru fiecare angajat şi echipă, sisteme de recompensă pentru realizări, precum şi dezvoltarea profesională şi a abilităţilor de conducere. Este esenţial să promovăm în mod continuu un mediu de lucru pozitiv – toată lumea să simtă că este un membru important şi valoros al echipei. Repartizarea responsabilităţilor şi oferirea libertăţii în luarea deciziilor sunt stimulente pentru motivaţie şi creativitate”, concluzionează Membrul Independent al Comitetului de Conducere.

Deja de 30 de ani, FinComBank este o bancă pentru şi despre oameni. Este o bancă a cărei strategie este centrată pe client, unde nevoile şi dorinţele acestuia sunt prioritare şi acestea, cu siguranţă, vor continua. FinComBank – 30 de ani de succes şi prosperitate!