FinComBank

Cursul valutar

BNM cumpărare vînzare
USD 19.2831  - -
EUR 20.7399 - -
RUB 0.3427  - -
RON 4.5679 - -
UAH 0.7207  - -
GBP 24.6998 - -
[ 24.04.2017 ]

* Cursurile valutare afişate sunt valabile pentru filiala "Centru". În alte subdiviziuni ale Băncii cursurile valutare pot varia.


 

Adresează-te

   on-line
*Nume *E-mail
*Cod:

Pagina a fost vizitată 315 ori
Site-ul a fost vizitat de 219943 persoane
Site-ul este folosit de persoane

Unele sfaturi practice

Cum este posibil de primit mijloacele banesti prin intermediul cardului?

Mijloacele banesti in numerar se pot primi la bancomate sau in sectiile bancilor, care deservesc sistemele de plata MasterCard International si VISA International, in filialele lor, in casele de schimb valutar.

Ce comision platiti pentru primirea mijloacelor banesti in numerar?

Pentru deservirea in reteaua bancilor altele decit FinComBank, Banca de Finante si Comert retine de la Dumneavoastra urmatoarele comisioane:

Comision pentru retragerea numerarului în bancomatele altor bănci din Republica Moldova 1,2 %+0,8 EUR

Comision pentru retragerea numerarului în filialele altor bănci din Republica Moldova 1%+1,6 EUR

Comision pentru retragerea numerarului în bancomatele băncilor peste hotare  1,2% + 3 EUR

 

Comision pentru retragerea numerarului în filialele băncilor peste hotare  1,5% + 3 EUR

 

 

În conformitate cu Legea cu privire la reglementarea valutară N62-XVI din 21.02.2008 şi Regulamentul privind reglementarea valutară pe teritoriul Republicii Moldova, sînt stabilite următoarele limite la utilizare a cardurilor după hotarele ţării:

• Retragerea de numerar în străinătate la un cont de card – nu mai mult de 10000 EURO/lună sau echivalentul lor, calculat la cursul oficial al BNM stabilit pentru ziua în care s-a retras numerarul;

• Achitarea la punctele comerciale (magazine, hoteluri, staţii de alimentare cu benzină etc.) amplasate în străinătate-fără restricţii.

Atentionam faptul ca daca Dumneavoastra ridicati mijloacele banesti in sectiile bancare, care deservesc sistemul de plati dat in dependenta de tara pe care o vizitati si de banca Vi se poate retine un comision in marime de 1 - 5 % pentru deservirea Dumneavoastra de catre managerul bancii. In cazul in care Dumneavoastra utilizati serviciile bancomatelor, comisionul nu intotdeauna poate fi retinut, iar in cazurile cand se retine bancomatul Va anunta preventiv despre marimea comisionului. De acea cand va aflati la odihna sau in deplasare de serviciu peste hotarele tarii nu Va grabiti sa ridicati de indata numerarul, ci interesati-va, care banca si ce fel de comision retine, sau care bancomat Va poate deservi fara comision suplimentar.

Primirea mijloacelor banesti in numerar prin intermediul sectiilor bancare, care deservesc sistemul de plati dat.

Casierul bancii este dator sa primeasca de la Dumneavoastra cardul, sa verifice prezenta elementelor de siguranta, sa primeasca permisiunea pentru eliberarea sumei solicitate, sa intocmeasca cec/clipul, sa verifice semnatura de pe cec/clip si card si numai dupa aceasta sa elibereze banii. De aceea este necesar ca semnatura Dumneavoastra de pe card sa corespunda cu cea de pe cec/clip. In tarile din CSI introducerea datelor din pasaportul clientului pe cec este obligatorie, insa prezentarea pasaportului la primirea mijloacelor banesti in numerar prin intermediul cardului se solicita nu in toate tarile, dar totusi e mai bine sa aveti pasaportul cu sine.

Regulile de utilizare a bancomatelor

Utilizarea bancomatelor nu prezinta mari dificultati – din contra poate sa va aduca chiar oarecare satisfactii, toate instructiunile sunt sugerate de bancomat. Pentru ridicarea mijloacelor banesti in numerar Dumneavoastra introduceti cardul in orificiu cu logotipul spre sine, dupa care bancomatul o trage inauntru. Mai departe indepliniti toate indicatiile, care apar pe ecranul Bancomatului. Dumneavoastra introduceti cu ajutorul tastaturii comanda necesara. Bancomatul Va propune sa inscrieti PIN codul cardului. Dupa aceasta selectati din meniul de pe ecran, sau introduceti cu ajutorul tastaturii suma solicitata, bancomatul Va intoarce cardul, bonul si banii in numerar. Succesiunea acestor proceduri in diverse sisteme poate fi diferita, insa toate aceste proceduri necesita sa fie indeplinite. Bancomatul din punct de vedere tehnic este un dispozitiv destul de complicat. Capacitatea lui de lucru depinde foarte mult de utilizarea lui corecta, de aceea este necesar sa fie respectate urmatoarele reguli:

Cum se poate ridica numerarul prin intermediul bancomatului?

  • Verificati ce fel de carduri utilizeaza bancomatul. Comparati logotipul de pe cardul Dumneavoastra cu imaginea logotipului de pe bancomat. In cazul in care logotipul cardului Dumneavoastra lipseste pe bancomat, la sigur ca el nu va deservi cardul Dumneavoastra;
  • Corect introduceti cardul in orificiul Bancomatului – linia magnetica in dreapta jos cu logotipul spre sine. Primul lucrul pe care il cere bancomatul este selectarea limbajul de comunicare. Cititi pe ecran pas cu pas ceia ce trebuie sa indepliniti;
  • Formind PIN codul pe claviatura convingeti-va ca nimeni nu va inspecteaza. In tarile de peste hotare exista o lege nescrisa, de persoana care utilizeaza bancomatul nu se apropie nimeni. La noi insa se pot apropia persoane si nu numai din curiozitate;
  • La formarea gresita a PIN - codului pe ecranul Bancomatului apare inscriptia Repetati „Fiti atenti”. Vi se acorda numai zece incercari. Dupa aceasta pe ecran apare informatia precum ca Dumneavoastra ati folosit toate incercarile posibile de a introduce PIN - codul. Pentru deblocarea cardului D-stra este nevoie personal sa va apropiati la orice filiala FinComBank si sa depuneti cerere de deblocare a cardului(prezentarea buletinului in original este obligatorie).
  • Pentru ridicarea numerarului apasati tastatura corespunzatoare. inscrieti suma solicitata.
  • Dupa finisarea operatiunii nu uitati cardul in bancomat. Extrageti banii din ghiseu si pana la primirea bonului de plata verificati suma. In caz de necorespundere a sumei comandate cu suma primita adresati-va la personalul bancii.
  • Ridicati bonul.

Nu intarziati cu executarea instructiunilor Bancomatului. Intarzierea in actiuni cu mai mult de 20 secunde poate fi considerata ca o hotarare de suspendare a actiunii,sau ca ati uitat cardul in bancomat. In cel mai rau caz bancomatul va retine cardul si Dumneavoastra veti fi nevoit sa faceti legatura cu banca care deserveste bancomatul cu rugamintea de a va restitui cardul.

Convingeti-va ca dispozitivul din fata Dumneavoastra este cu adevarat bancomat si nu alt utilaj tehnic asemanator. Au fost cazuri cand din cauza necunoasterii limbii de comunicare in loc de bancnote posesorul cardului a primit fise de cazinou la suma comandata intr-un aparat special.

Posibilitatea arendarii unui transport auto cu ajutorul cardului

Reguli unice de arenda a transportului auto nu exista, fiecare companie isi are regulile si specificul sau, insa trebuie sa mentionam urmatoarele particularitati. La arenda automobilului pe card se blocheaza integral suma pentru toata perioada de arenda (mai mult ca precis ca privitor la aceasta Dumneavoastra nu veti fi informat). Daca calculul final se efectueaza in alta directie a firmei , ca exemplu in alta localitate, poate aparea situatia, analog cu cea de blocare a sumei in hotel. Aceasta directie a firmei poate sa nu fie informata cu privire la blocarea sumei si la randul sau sa blocheze din nou suma de arenda integral.

In cele mai frecvente cazuri rezervarea hotelului si arenda automobilului sunt posibile numai prin intermediul cardului. Tot sistemul organizatoric in businessul turismului utilizeaza cardurile de plata ca o polita de asigurare in cazurile situatiilor imprevizibile. Printre care atat aceasta polita cat si garantia de achitare o ofera banca Dumneavoastra, totusi toate mijloacele se vireaza in sistemul platilor de pe conturile bancii. Apoi banca vireaza aceste mijloace banesti de pe contul Dumneavoastra si primeste toate pretentiile cu privire la aceste viramente.

Cum prin intermediul cardului se poate achita serviciile hoteliere?

Aceasta sfera de utilizare a cardului este cea mai complicata atat pentru client cat si pentru banca. Este necesar sa fii foarte precaut la rezervarea camerei de hotel. Exista reguli internationale de rezervare a camerelor de hotel, despre care nu intotdeauna sunt informati cetatenii nostri. Aici actioneaza una dintre cele mai esentiale reguli. Daca contactati hotelul si rezervati o camera pentru o anumita perioada, trebuie sa stiti ca in mod obligatoriu o sa va intrebe numarul cardului si termenul de disponibilitatea si veti fi solicitati sa repetati rezervarea prin fax. In cazul in care planurile sau schimbat nu uitati sa anulati rezervarea hotelului. Daca nu efectuati aceasta operatie, de pe contul Dumneavoastra vor fi sustrase mijloace banesti egale cu costul camerei de hotel pentru 24 ore. Este putin probabil ca in acest caz pretentiile Dumneavoastra sa fie satisfacute.

Puteti efectua rezervarea garantata a camerei de hotel pentru o perioada anumita si hotelul va tine aceasta camera pentru Dumneavoastra pe tot parcursul perioadei. Ca rezultat, contul cardului Dumneavoastra se va micsora cu suma in valoarea egala cu costul platii pentru toata perioada de rezervare. Si in cazul dat pretentiile de asemenea nu se primesc.

Specificul acestor operatiuni de plata consta in faptul ca Dumneavoastra nu prezentati cardul spre achitare, ci transmiteti la hotel numai rechizitele cardului (ca de obicei prin fax). In unele cazuri inainte de plecare clientii conecteaza prin telefon cateva hoteluri cu scopul de a primi informatia cu privirea la prezenta locurilor libere pentru o anumita perioada. Daca exista probleme de comunicare in limba straina mai bine de ezitat astfel de contacte, pentru ca administratia hoteliera va cere numarul cardului si perioada de sedere (in cele din urma aceste date vor fi unicele pe care le veti intelege si pe care le veti comunica), ca rezultat veti comanda cateva hoteluri pentru una si aceiasi perioada toti cei contactati vor transfera de pe cardul Dumneavoastra suma de sedere pentru 24 ore.

Daca hotelul este de acum rezervat, foarte des se intampla cand administratia solicita cardul Dumneavoastra sau propun sa lasati o suma oarecare in gaj pentru toata perioada de sedere. Trebuie sa stiti ca in cazul cand prezentati cardul hotelul va bloca pe contul Dumneavoastra suma echivalenta sumei de plata pentru toata perioada de sedere. Pe parcursul sederii pot fi blocate si alte sume suplimentare. In asa mod hotelul se asigura de orice situatii imprevizibile, care apar in procesul de achitare cu Clientela: sau epuizat mijloacele banesti, au fost jefuiti etc. Ca de obicei administrarea hoteliera nu va informeaza despre aceste tranzactii si Dumneavoastra sunteti siguri ca pe cont inca mai aveti destule mijloace banesti.

Inca o particularitate specifica achitarii serviciilor hoteliere prin intermediul cardului sunt achitarea platilor dupa plecarea Dumneavoastra. Nu fiti uimiti cand veti primi extrasul de pe cont si veti constata plati pentru servicii hoteliere pentru care nu ati semnat. Ca de obicei hotelurile cu renume presupun un oarecare nivel de incredere in relatia cu Clientela si dupa achitare deplina sunt cazuri cand clientul mai ramane pentru un timp la hotel dispunand totodata de serviciile hoteliere (ca exemplu, ati achitat plata seara, dar plecati dimineata) – folosirea barurilor si mini-barurilor din camera, convorbirile telefonice interurbane etc. Conturile pentru aceste servicii vin cu intarziere, de aceea si decontarile de pe contul cardului se efectueaza cu intarziere.

Pentru solutionarea problemelor ce tin de cardurile bancare Va puteti adresa la tel: 26 99 88
sau e-mail: card@fincombank.com

Copyright 2015 FinComBank S.A.